Gina Képtára

Érdekességek,giffek,feliratos képek,versek stb.

 Zolikenyér  (burgonyás )
 
==========================================
Hozzávalók  : (22x34cm tepsi   7cm  magas)
1 kg finomliszt (lehetőleg a komáromi malomból való)
20 dkg teljes kiörlésü liszt, vagy tönykölybúzából örölt
1 cs friss élesztő
1,5 dl langyos tej
4 dl langyos víz
1 kisebb evőkanál só
1 kávéskanál cukor
1 csomag magkeverék
2 db  burgonya  (min: 1 tojás nagyságú darabonként )
===========================================
Elkészítés :
 
A meghámozott burgonyákat összevágjuk, 1 kis kávéskanál sóval 
odatesszük a gázra főni ! Ha megfőlt összetörjük !
 
Az 1,5 dl langyított tejbe tesszük az 1kávéskanál cukrot, és az összemorzsolt 
élesztőt, és teszünk hozzá 1 evőkanál finomlisztet .( hagyjuk felfutni )
 
 1kg finomlisztet, és a 20 dkg tönkölylisztet, /vagy a teljes kiörlésű lisztet/
meg a kisebb evőkanál sót  összekeverjük, egy vájlingban.
 
Ha az élesztő felfutott, ráöntjük az összekevert lisztre, és hozzáadjuk a
 4 dl langyos vizet,, és az összetört burgonyát, és összedolgozzuk.
 
Jól átdagasztjuk , és ha egynemű akkor hozzáadjuk a magkeveréket, és 
becsületesen összegyúrjuk, hogy a magvak egyenletesn eloszoljanak 
a kenyértésztában !
 
Ha ez kész letakarjuk egy konyharuhával , és meleg helyre tesszük kelni!
A kelési idő kb. 1 órahossza
 
A tepsit kizsírozzuk, az oldalát is, és kb. 2 evőkanál liszttel kilisztezzük !
 
A megkelt kenyértésztát gyengéden átgyúrjuk, és a tepsi hosszának 
megfelelően megformázzuk !
 
Utánna tepsibe tesszük , és kézzel gyengéden szétnyomkodjuk, hogy 
egyenletes  legyen a tepsiben! 
 
A sütőt beállítjuk kb.  210 celsius fokra , alsó felső sütés+ légkeverés !
 
Letakava konyharuhával szintén meleg helyre tesszük kelni !!!!!!!!!!!!!!
kb . 1 órahossza
 
 
A kelés akkor jó , ha a kenyértészta tepsi fölé emelkedett kb. 4 cm-t   !!!!
 
Ha a kenyértészta megkelt, és a sütő elérte a beállított hőfokot (210 C)
sütőbe tesszük, a sütési idő kb.  42-45 perc !
 
Ha megsült, (sárgásbarna) kiborítjuk a tepsiből , 3db fakanálra, akkor 
egy ecsettel hideg vízzel alaposan átecseteljük a megsült kenyeret ,
akár többször is , még a héjja meg nem puhult !!!!
 
Hideg helyre tesszük, és hagyjuk kihűlni !!!
 
===================================================
 
                                                JÓ ÉTVÁGYAT !!!!
 
====================================================
 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 16
Heti: 47
Havi: 240
Össz.: 18 432

Látogatottság növelés
Oldal: Házikenyér!Barátság kenyere
Gina Képtára - © 2008 - 2024 - gina-vilaga.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »